Kaip prižiūrėti odos gaminius?

Oda yra graži, kilni ir labai patvari medžiaga. Kad tavo odos gaminiai tau tarnautų kuo ilgiau, turi juos tinkamai prižiūrėti. Šiame trumpame straipsnyje kalbėsime apie tai, kaip tai padaryti. Jei pažiūrėtume kiek paprasčiau, tai oda, iš kurios pavyzdžiui pagaminti batai, rankinė, portfelis ar kuprinė, veikia gana panašiai kaip ir mūsų pačių oda. Tikriausiai tai puikiai žinai – šalta, sninga, o atėjus iš lauko į šilumą jauti, kaip išsausėja oda. Ji buvo veikiama oro sąlygų ir turi būti drėkinama. Tai gana panašu į tavo rankinės ar krepšio odą.

Šis vadovas skirtas visiems lygios odos gaminiams. Procedūra netinka šiurkščioms ar pašiauštoms medžiagoms.

Odos impregnavimas vašku

Ilgai veikiant lietui, vėjui taip pat ir saulės spinduliams, oda pavargsta. Todėl ją būtina reguliariai tepti, kad išliktų elastinga.

Odos impregnavimas atlieka dvi pagrindines funkcijas:

  • Oda yra pamaitinama ir sumažinamas pavojaus, kad ji įtrūks ar išsipūs,
  • Tuo pačiu sukuriama apsauga nuo odą žalojančios drėgmės.

Odos gaminiams skirtas vaškas, kurį tau paruošėme, yra absoliučiai idealus pasirinkimas abiem šioms funkcijoms, be to, jis puikiai tinka odai – tai 100% natūralus produktas, kuriame, be kita ko, yra Čekijos bičių vaško. Be to, kad apsaugai savo krepšį ar piniginę, tavo rankos po darbo su mūsų apsauginiu vašku skaniai kvepės. Kitas privalumas yra tai, kad jį taip pat gali naudoti batams ir kitiems gaminiams. Bet visada naudok tik ant lygios odos. Nenaudok jo ant šlifuotos ar šiurkščios odos nes ant jų paviršiaus gali atsirasti dėmių.

Impregnuojamojo vaško užtepimo procedūra:

1. Ant gaminio paviršiaus užtepk ploną sluoksnį.

2. Tolygiai paskirstyk minkštu skudurėliu arba, pavyzdžiui, indų kempinėle sukamaisiais judesiais. Lygi oda yra porėta, o vaškas pamažu susigers, kol oda gražiai išsiteps.

3. Siekiant geriausio impregnavimo rezultato, po kurio laiko (maždaug dešimties valandų) patartina paskleisti kitą sluoksnį.

Žinovų patarimas: Odinį gaminį gali šiek tiek pašildyti – tada vaškas gražiai įsigers. Tačiau saugokis per aukštos temperatūros, ši odai tikrai nepatinka. Tiesiog padėk savo krepšį dešimčiai minučių prie šildytuvo.

Užtepus vašką, oda gali šiek tiek patamsėti. Taip pat gaminį gali impregnuoti sintetiniu purškiamuoju impregnavimu, kuris sukuria hidrofobinį sluoksnį. Purškiamas impregnavimas gali būti derinamas su vaškais.

Odinių gaminių valymas ir priežiūra

Kitas labai dažnas su odinių gaminių priežiūra susijęs klausimas – jų valymas. Kaip tai padaryti? Turime dar vieną patyrusių specialistų patarimą!

Pirmiausia patartina pabandyti mechaniškai pašalinti nešvarumus. Net labai išblukusią odą gali nuvalyti įprastas trintukas. Tačiau įsitikink, kad tai minkšta, švelni, nespalvota guma. Pašalinus nešvarumus, odą patartina dar kartą nublizginti vašku.

Dar viena lygiai odai būdinga savybė – ji lengvai formuoja įbrėžimus nuo įvairių daiktų ar pavyzdžiui nagų. Tai sukuria gaminio patiną, tačiau ne visiems tai patinka. Vaškas taip pat gali padėti šiuo klausimu. Daugumą panašių griovelių nesunku poliruoti, jei jie tikrai nėra labai gilūs. Tikrai niekada nebandyk skalbti odinių gaminių. Vanduo nėra labai draugiškas odai. Jei dėl kažko abejoji, susisiek su mumis bet kuriuo metu, mielai jums padėsime. 

Sėkmės tavo odai ir tegul ji būna nuolat sutepta!