Apsikabinimas sumažina streso lygį ir padidina mūsų atsparumą ligoms

Apkabinu tave - myliu - saugau - palaikau - užjaučiu... Apkabinimu išsakome daug žodžių ir jausmų. Ar žinai, kas sieja visus šiuos žodžius ir jausmus? Teigiamas prisilietimas. Apkabinimas kupinas pozityvumo ir meilės yra labai svarbi mūsų gyvenimo dalis. Visi apsikabiname vienas kitą – šeimoje, poroje, draugų tarpe, kartais apsikabiname net nepažįstamus žmones.
Apkabinimai ir prisilietimai mums yra natūralūs, kaip ir miegas naktį ar būdravimas dieną. Netgi moksliškai įrodyta, kad apsikabinimai mums naudingi. O kai nesi geros nuotaikos ir nesijauteisi gerai, labai greitai padeda apkabinimas. Ar šiuo metu šalia tavęs nėra žmogaus, kuris tave apkabintų? Apkabink save!
Galbūt tau tai skamba kvailai, bet mums tai labai svarbu. Tai, ką kiekvienas turime savyje, yra didžiausias mūsų turtas, kurio iš mūsų niekas negali atimti. Mes visada turėsime save, tad pradėkime mylėti ir save bei po truputį save lepinti! 😉
Ar vis dar abejoji? Taigi skaityk toliau…
Ką daryti, kai ką nors skauda? Tu atspėjai teisingai - mes liečiame, golostome, masažuojame tą vietą. Tai vyksta visiškai automatiškai, apie tai negalvojame. Mūsų kūnas tiesiog žino, kas jam naudinga. Skaudančią galvą dažnai suimame rankomis, glostome skaudančius kelius, laikome skaudančius klubus. Visi šie prisilietimai yra tokie patys kaip apsikabinimai. Ir mes tai darome, nes apsikabinimai padeda mums iškęsti ir palengvinti skausmą.
Apkabinimas taip pat išskiria hormoną Oksitociną (jis išskiriams ir nėštumo bei ypač gimdymo, sporto, masažų, lytinių santykių metu ir pan.). Oksitocinas padeda jaustis patenkintiems ir saugiems bei gerina bendrą nuotaiką, netgi mažina kraujospūdį ir lėtina širdies ritmą. Po nemalonaus išgyvenimo pasistenk kuriam laikui užsidaryti kur nors ir trumpam apkabinti save. Tai mus nuramina ir suteikia pasitikėjimo savimi.
Na, štai priežastys, kodėl turėtume tai daryti. Bet kaip turėčiau save apkabinti?
Tai nieko sudėtingo. Apkabink save taip, kaip jauteisi patogiausi. Kai kurie žmonės jaučiasi patogiai sukryžiavę rankas ant pilvo (nuotrauka). Kažkas apkabina vienas kitą per petį (nuotr.). Jei tau tai nėra patogu, pradėk nuo glostymo. Pavyzdžiui, paglostyk petį ar ranką. Svarbiausia, kad, atliekant šį pratimą, jis tau būtų malonus.
Žinai, kokia yra didžiausia savęs apkabinimo nauda? Jis pasiekiamas 24 valandas per parą ir 365 dienas per metus.
Populiari amerikiečių rašytoja ir terapeutė Virginia Satir pareiškė: mums reikia 4 apkabinimų per dieną, kad išgyventume, 8 apkabinimų per dieną, kad išlaikytume ir 12 apkabinimų per dieną, kad augtume.

Kada dar pradėti? Šiandien!