Kaip čekai per Velykas užtikrina gerą sveikatą?

Bjaurus trečiadienis

Trečiadienis prieš Velykas – bjaurus trečiadienis, kai po žiemos valomi namų ūkiai, kiemai ir, svarbiausia, kaminai. Kartu sakoma ir tai, kad kas šią dieną susirauks, tai raukysis kiekvieną metų trečiadienį! Taigi būk atsargus ir verčiau pakelk sau nuotaiką Tavo Tu!

Žaliasis ketvirtadienis

Svarstai, kaip užsitikrinti sveikatą ir pinigus visiems metams? Pasisemk įkvėpimo iš čekų papročių ketvirtadieniui, kurį Bohemijoje vadiname Žaliuoju ketvirtadieniu. Šią dieną po mišių bažnyčiose nutildomi varpai, mes sakome, kad jie skrenda į Romą ir vėl suskambės tik šeštadienį. Tiesa, niekas neturėtų praleisti paskutinio varpų skambėjimo. Jei tuo metu žvangsi pinigus, pagal tradicija, pinigai lips prie tavęs visus metus. 
O kaip išlikti sveikiems visus metus? Pagal čekų papročius, kad ištisus metus būtume sveiki, šiandien turėtume valgyti kuo daugiau žalios spalvos maisto. Tad nepamiršk turėti špinatų, kopūstų ar kokių nors žolelių. Be to, šią dieną Čekijoje pilame žalią alų, kuris visada verdamas tik šiai progai. Šiandien pagal mūsų papročius nieko iš nieko nesiskolinti ir su niekuo nesiginčyti. Kokių papročių laikaisi šiandien?

Didysis penktadienis

Ar žinai, kad penktadienį prieš Velykas gali ieškoti lobių? Penktadienis, kaip ir lietuviams, čekams yra vadinamasis Didysis penktadienis – viena svarbiausių Velykų dienų. Didysis penktadienis asocijuojasi su daugybe papročių, prietarų ir posakių. Šią dieną nevalgyk mėsos, o kai valgai, valgyk nedaug. Taip pat negalima skalbti drabužių, nes buvo sakoma, kad tai tas pats, kas skalbti Kristaus kraujyje. Negalima judinti žemės, t.y. arti, kasti ir pan., kad visus metus turėtume gerą derlių. Didįjį penktadienį kalnai ir uolos atsiveria, kad išlaisvintų savo lobius. Lobių vietą gali atpažinti iš žydinčių paparčių. 

Baltasis šeštadienis

Šeštadienio dėmesys – paskutinė švarinimosi diena prieš Velykų sekmadienį. Ši diena Čekijoje vadinama baltuoju šeštadieniu. Mišių dieną nebūna, kol po saulėlydžio prasideda naktinės pamaldos, kurių metu iš Romos grįžta varpai, kurie, pagal tradiciją, nuskrido ten Didįjį ketvirtadienį. Be valymo, šiandien Čekijoje kepami vadinamieji papločiai, dažomi kiaušiniai ir vyrai iš gluosnių pina pomlázky.

Velykų sekmadienis

Kokios tradicijos yra susijusios su šia švente Čekijoje? Velykų sekmadienis paženklintas džiaugsmo, gerovės ir puotos. Tipiškas maistas, kurį šiandien čekai turi ant stalo, yra velykinis “zuikis” (nádivka) su bulvių salotomis. Velykų “zuikis” kepamas tūkstančiais būdų. Visada gaminame iš trijų rūšių mėsos ir jaunų dilgėlių daigelių. Ar norėtum pabandyti?

Velykų pirmadienis

Merginų simbolinis plakimas ir vaikinų šlakstymas vandeniu – tai Velykų pirmadienis Čekijoje. Velykų pirmadienis pažymėtas pomlázka ir velykiniais kiaušiniais. Vyrai mezga gluosnių šakeles ir iki vidurdienio vaikšto po kaimus, “plakdami” jomis merginų užpakaliukus. Teigiama, kad merginos neišsausės ir bus sveikos bei gražios ištisus metus. Atlygį už apsilankymą jie gauna dažytus velykinius kiaušinius ir juostelę. O po pietų merginos turi teisę atvykti pavėlavusius vaikinus apipilti vandeniu. Taip pat sakoma, kad turėtume apsirengti ar dėvėti ką nors naujo, kad ėriukas mūsų neapkakotų. Jei neturi nieko naujo, greitai pataisyk tai Tavo Tu.  

Ar Velykas švenčiame skirtingai ir laikomės skirtingų papročių? Velykos taip pat yra šventė, o pavasaris ateina su naujais potyriais, nauju derliumi ir nauja garderobo kuprine.